MargaretaBlafield

Asuinymäristön maiseman tärvely

Äsken saapuivat pihallemme metsurit, moottorisaha alkoi päristä ja kaatui korkea mänty. Kohta kaatuu viereinen kuusi joka on kehdannut hieman neulasia tiputta joskus viereisellä parkkipaikalla seisovan auton päälle. Yhdessä nämä puut kaunistivat näkymää  vastapäisen ruman kerrostaloon  ja muodostivat peittivät näkyvyyden talon ikkunoihin.

Taloyhtiön hallitus on omavaltaisesti tilannut noin parinkymmen ison puun kaatoa. Ikkunoistani näkyvä, parkkipaikan edessä oleva  kaunis koivurivistö  on tarkoitus tuhota kaatamalla joka toinen puu, tekosyyllä lisätä turvalllisuutta parantamalla näkyvyyttä parkkipaikalle. Yhteen kaadettavaan puuhun työhuoneeni ikkunani edessä olen laittanut kirjosieppolle pesäpöntön. Paitsi, että on ilo seurata  pesintäpuuhia, ne pitävät tehokkaasti hyttyset loitolla pihapiiristä.

Aika omituiselta vaikuttaa, että koivurivistön huonokuntoisimmat puut jätetään kaatamatta ja parhaimmat  kaadetaan. Ehkä näin on haluttu turvata toimeksiantoja tulevaisuudessa. Sitäpaitsi kaatosuuunnitelman on laatinut halkoja myyvä firma

Joku vuosi  sitten yhtiökokous suurella enemmistöllä hylkäsi vastaavan hallituksen puunkaatoesitystä, nyt on vältetty yhtiökokouksen käsittelyä hyväksyttämällä suunnitelma kyselykaavakkeella. Useat asukkaat eivät ruksanneet hyväksyntää, mutta kuitenkin puut kaadetaan ennen yhtiökokousta. Mikään puista ei ole siinä kunnossa, että kiireellinen kaataminen olisi tarpeellista.

Minulle puut ovat rakkaita ystäviä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kysyppä onko heillä maisematyölupa asianmukaisesti hankittuna. Sehän on pakollinen taajama-alueella.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Isännöitsijä on kuulemma tarkistanut kaupungin taholta luvallisuus.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Näinkö rakennustarkastaja oli vastannut luvan olevan kunnossa ?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #20

En tiedä kenen virkailijan kanssa on ollut tekemisissä, mutta ei täällä Tampereella yhtään arvosteta puita.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #20

Kaupunkikuva-arkkitehti vastasi tiedusteluuni, että rakennusvalvonta on ohjeistanut puunkaadon siten, että se voidaan tehdä yhtiön omalla päätöksellä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #29

Laiminlöivät tehtävänsä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #30

Vain keskustan puiden maisemallista arvoa otetaan huomioon.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Suomea parturoidaan nyt vähän joka puolella, maaseudulla tienvierustat ammottavat avoimena, ehkä on jätetty 10 metriä pusikkoa peittämään takana avautuvaa hakkuuaukkoa.

Kerrostalojen lähellä voidaan hyvin kasvattaa puita. Koivukujaa ei saisi hävittää.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tuostahan voisi järjestää bongauskilpailun: etsi Suomesta täysikasvuinen puu joka näkyy asfalttitielle. Siis sellainen, jonka pituus- ja paksuuskasvu on oleellisesti loppunut, vaikka muuten kasvuolosuhteet ovat lajille hyvät. Onko Saarijärven pohjoispuolella oleva Pyhähäkki eteläisin paikka? Siellä taitaa näkyä asfalttitielle 400-500 vuotiaita mäntyjä. Kyllähän niitä yksittäisiä vanhoja puita on etelämpänäkin mutta yleensä ne ovat säästyneet siksi, että ovat olleet niin vaivaisia etteivät kelpaa käyttöön (käkkärämännyt ja -tammet).

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Mielenkiintoinen ehdotus, kannattaisi toteuttaa. Itse katselen silloin tällöin kilpikaarnamäntyjä kallioisilla metsäpohjilla, niitäkin on vain joidenkin metsänomistajan metsissä. Toisille näemmä kelpaavat poltinpuuksi 300 vuotta vanhat männyt!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #4

Täältä kaadettiin joitakin vuosia sitten kaupungin uimarantapuistosta melkoinen pino kilpikaarnamämtyjä joukossa alueen vanhin puu, kannon halkaisija puolisen metriä. Kun erinäisten mutkien kautta onnistuin jäljittämään syyllisen, yksityisen firman omistaja, jolle kaupunki oli ulkoistanut puistometsänhoito, hän vastasi,että ikimänty kaadettiin turvallisuusyistä kun oli laho. Mistään lahosta ei näkynyt jälkekään.
Sensijaan polun toiselle puolelle oli jätetty valtava laho koivu kaatamatta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #11

Ei se puolimetrinen mänty ainakaan yli-ikäinen ollut (ympärysmitta 157 cm). Tällä hetkellä yksirunkoisten mäntyjen suurin ympärysmitta rinnankorkeudella taitaa olla 342 cm, tyvessä vähän enemmän. Perustuu seuraavan tiedoston sivulta 15 alkavaan listaan:

http://www.dendrologianseura.fi/ladattavat/karhu-p...

Selvästi paksumpi mänty (ymp 485 cm) on mitattu Siikajoella, mutta se on kaksihaarainen. Kaksihaaraisuus johtuu siitä, että mäntyyn osui tykinkuula 1800-luvun alussa. Jos siis teidän pihamäntyynne on osunut tykinkuula, neuvoisin odottelemaan ainakin 200 vuotta, kuitenkin tilannetta seuraten.

Kaikkia puita ei tietenkään ole mitattu ja parhaat on ajat sitten kaadettu pois, joten vaikea sanoa, mikä olisi tilanne silloin jos asiaan ei olisi puututtu. Kokeilemallahan sekin selviää, mutta kestää vain hiukan kauan. Ehkä vuoteen 2600, jos heti aloittaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #17

Mainitsemani kannon halkaisijan mitta oli oli vain summittainen muistikuva. Mänty oli sen alueen komein. Minulla pitäisi olla valokuva kannosta, ehkä kaivan sen vielä esiin.
Meillä oli kesäpaikkamme merensaaressa todella iso monihaarainen mänty.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Puustoa arvioivilla konsultteilla on nykyisin tapana nimittää täysikasvuiset puut "yli-ikäisiksi"! Vaikka kyseessä on puistopuut eikä mikään talousmetsä.
Minun kämppäni toisella puolella parvekkeen edessä täysikasvuisia kuusia vielä jäljellä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #10

Mänty voi kasvaa monta sataa vuotta vanhaksi. Kuusikin kasvaa vanhaksi hyvällä paikkaa.

Vanha mänty on voinut olla siinä paikalla jo monta sataa vuotta, en tiedä Suomessakin voi mänty kasvaa tuhat vuotiaaksi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

Meidän pihalla taas koivut olivat kasvaneet "liian suuriksi". Miten sallittu suuruus määritellään? Kuitenkin puolikujanteen samankokoisista koivuista jätettiin joka toinen kaatamatta. Kannot jotka todistivat puiden erinomaisesta terveydestä on jo ehditty jyrsiä pois. Minulla on muutama valokuva joita ehkä julkaisen kunhan saan ne siirettyä koneelle.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Asuntoni viihtyvyys ja myyntiarvokin romahti hetkessä, nyt on nokkani edessä pelkkä ankea parkkipaikka.
Naapuritontilta kaatui mahtavat muinaista uhrilehtoa vartioivat ikikuuset.
Pihapuitani kaataneen firman pomo, iäkäs ukko joka reippaana kantoi risuja ja lastasi koivupöllejä, kertoi, että aikoinaan 40 vuotta sitten ollut istuttamassa näitä hyväkuntoisiksi toteamamme kaadettuja koivuja.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tuo tapahtui ilmeisesti Lentävänniemessä, jossa rakentaminen on tällä hetkellä massivista. Kaatoluvat täytyy aina kaupunkialueella olla kunnossa jopa kaupungin siunaamina.
Oksia voi karsia vain taloyhtiön luvallakin, mieluumin naapureita informoiden.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Näin on. Olen viihtynyt hyvin tällä aluella luonnonläheisyyden takia, mutta nyt on melkein paniikki päälle päästä pois kun joka puolelta luonnonpuiston puut ja mylleretään tilaa rumille rakennuksille taivasnäkymiäkin peittämään.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Lähellemme, saman tien varteen rakennetaan keväällä kaksi omakotitaloa. Rakennuttaja kävi jo kysymässä rinteessä hieman ylempänä vastakkaisella puolella tietä asuvalta saako kaataa koivut tontin nurkalta. Voivat kuulemma kaatua uusiin taloihin päin. Kun katseella mittasimme voisko, niin havaitsimme, että mitään vahinkoa koivuista ei olisi. Luvan mies oli saanut kuitenkin. Koivuistahan tulee syksyllä paljon lehtiä ja saattavat ne jossain vaiheessa päivää hetken vaikuttaa auringon tuloon tontille, siis teoriassa, hetkeksi. Kyllä on ihmisillä merkillisiä syitä. Mies myös lupasi, että kaikki puun jäte korjataan. Hyviä takkapuita niistä koivuista saa. Sekin on voinut olla yksi kaatamisen syistä. Lupia kaatamiseen ei lie haettu ja Helsingissä sellainen on pakollista, mutta valvooko kukaan puiden katoamista?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kun ensimmäistä kertaa kävin teini-ikäisenä Helsingissä, Korkeasaaressa ja Hietaniemessä ym., minua ja nuorempia opastettiin kuinka puihin ei saanut koskea, siis taittaa oksaa tms.

Eihän ne puut mitään pyhiä ole, mutta olen muuttanut käsitystä, kaupungissa puut ovat suojelemisen arvoisia ja oikeastaan kaupungeissa ovat upeimmat puut.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minulle monet puut ovat pyhiä ja ollen surrut niitä ystävinä kun niitä on kaadettu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Lähellämme rautakauden muinaisjäännöksille lähdelaaksoon ja kaavoituksessa aluetta suunniteltaussa puistoksi merkityllä alueelle rakennetaan kohta kaksi kerrostaloa.
Näiden ikkunani edestä kaadettujen koivujen poistaminen perusteltiin sillä, että turvallisuus lisääntyy kun näkyvyys parkkipaikalle paranee!
Ei todellakaan kukaan mitään valvo. Ulkoistettu kaupungin metsänhoidosta vastaava on saanut haalia vapaasti parhaimmat tukkipuut. olen epäillyt,että hän hankkii tilauksesta erityistukkeja.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvää veljeä on hyvä auttaa. Itsekin voi tarvita joskus apua. Näinhän se piilokorruptio toimii.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #25

Joo, ja samalla saa mökille ikkunat puoli-ilmaiseksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ikimetsäpopulistit olisi hyvä juttu. Minunkin valmiiksi ankean kotitalon päädystä kaadettiin terve iso koivu. Kun juuret laittoivat mattotelineen makkaralle. Ei auttanut kun sanoin että mattotelineen alla ei tarvita asfaltia. Usein käy mielessä että omakotitaloissa asuvat isännöitsijät järkkäävät itselleen klapit isännöimiensä talojen pihoilta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Täälläkin kaadettiin viereisen talon päädystä todella komea koivu, huoltofirma oli valittanut, että talon katolle tippuu lehtiä.
En tiedä mihin polttopuut nyt menivät, joku oli ostanut puut pystyyn puoli-ilmaiseksi. Erittäin hyvää koivupuuta näkyi olevan.
Taitaa taloyhtiöiden isännöitsijä-hallitustasolla lahjontaa olla aika yleistä tässä maailman vähiten korruptoituneessa maassa. Teetetään isoja remontteja turhaan. Meilläkin vaihdettiin hyvät kolminkertaiset ikkunat huteroihimpiin kolminkertaisiin ikkunoihin energiasäästön nimissä. Vesiputkiin asennettiin magneettirannekeet, joiden pitäisi irroittaa kaikki putkiin kertyneet korrosiot ja kalkkiutumat. Lämmitysputkiin laitettiin suodattimet mutta juomavedessä se irronnut töönä suodattuu kroppamme kautta.
Puutarhafirmat saavat kerätä järeätä tukki- ja polttopuuta ilmaiseksi laskuttaen työstä ja tuhota asukkaiden vaalimia kauniita perennapenkkejä rumilla ammatti-istutuksilla; haketta ja siellä täällä joku tupsu tai maisemaan sopimaton tuijatötterö.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Pitäis saada joku toimittaja kirjoittamaan tuosta ilmiöstä. Kun makrotasolla nyt päivitellään että vakiintuneet demokratiat voivat itse tuhota itsensä niin sama pätee korruptoimattomuuden ideaan. Se vaan unohdetaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #27

Niinpä. Toivon että jotkut tviittajat ja fb:n käyttäjät levittäisivät juttua.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olen pahoillani puolestasi Margareta, yhtiön isännöitsijä tuntuu tehneen varsin pikaisen ja myöskin laittoman päätöksen?

Näitä samoja nopeita ja omavaltaisia päätöksiä on tehty täällä meilläkin Espoossa, kun puut vievät joidenkin merinäköalan ja luvatta öiseen aikaan ne häiritsevät puut vain häviävät.... Maksavat kai sakotkin mielummin, jos niitä nyt yleensä jaellaan? En sitä kyllä tiedä?

Eikä aina edes syyllisiä saada vastuuseen, jos rannan merinäköalasta halusi mahdollisimman moni nauttia, eikä kukaan tiedä mitään - eikä ole myöskään mitään nähnyt.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Muodollisesti hallitus on tehnyt päätöksen kaataa puut ennen kevään yhtiökokousta. Isännöitsijä on kertomansa mukaan ollut yhteydessä Kiinteistöliittoon varmistaakseen päätöksen laillisuuden. Olen tänään käynyt keskustelua myös KL:n ylläpitämillä nettisivustoilla, mutta vielä on epäselvää miten suuria mullistuksista hallitus voi omin päin päättää. Se on selvitettävä ennen kuin sille ja isännöitsijälle myönnetään vastuuvapautta
Isännöitsijäliiton lehden artikkelissa väitetään, että lain mukaan hallitus voi päättää kaikista puiden kaadoista. En oikein usko siihen, sehän olisi varsinaista mafiameininkiä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

https://www.kotitalolehti.fi/2015/07/7151/

Voiko tosiaankin pitää paikkaansa, että hallitus voi laillisesti omin luvin myydä vaikka kaikki hienot pihakoivut jollekin jobbarille polttopuiksi???

Toimituksen poiminnat