MargaretaBlafield

Kauhuskenaariona "valinnanvapaus"

Kun olen tarvinnut erikoissairaanhoitoa, olen saanut lähetteen parhaimpaan mahdolliseen sairaanhoitopiirin tarjoamaan hoitoon yliopistolliseen keskussairaalan.  Onneksi ei ole tarvinnut pohtia missä saattaisi olla paras hoito.  Puhelimenkin valitseminen voi olla ylivoimaista, saatikka sitten kun on omasta terveydestä tai ehkä hengestäkin kyse.  Hoitovirheitä voi tapahtua missä tahansa, parhaimpienkin alan asiantuntijoiden valvonnassa.

Jos sattuisin saamaan vaikka sydän- tai aivoinfarktin en todellekaan haluaisi, että että ensihoitajat kyselisivät mihin rouva kuljetetaan, vaan voisin luottavaisin mielin antautua ammatti-ihmisten vastuulle.

Minulle "valinnanvapaus" on pelkkää sananhelinää, käsite vailla sisältöä. Valinta on usein pakollista ja vaivalloista toimintaa.

Vapaus ei sentään ole pelkkä valinnan mahdollisuus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

SoTen myynnissä käytetty valinnanvapaus on nimenomaan vain sanahelinää. Se on samaa jorinaa, joka USAssa on pitänyt kymmenet miljoonat poissa erikoislääkäreiden hoidoista, koska hoito niin järkyttävän kallista ja niin myös ovat riittävän kattavat yksityiset sairausvakuutukset.

Siihen halpaan ei tule mennä, että vakavien ja kroonisten sairauksien hoito jätetään markkinavoimien haltuun.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei todellakaan. Kilpailu ja kilpailuttaminen on sitäpaitsi kallista, mielummin kannattaa satsata laatuun ja korkeatasoiseen koulutukseen.

Juuso Hämäläinen

Lisään sen, että USAssa on nähty miten yksityisten sairausvakuutusten hinnat nousevat paljon nopeammin kuin palkat. Viime vuosina vakuutusmaksut kasvaneet ainakin 5% vuosittain.

Kattava neljän hengen perheen vakuutus maksaa yli 1.000€ kuussa. Ja jos vakuutetulla on krooninen sairaus niin uutta vakuutusta ei saa tai sen hinta on pilvissä. Tietyissä ammateissa olevat eivät saa vakuutusta mihinkään järjelliseen hintaan. Ne, jotka somessa kertovat vakuutusjärjestelmän edullisuudesta USAssa, ovat nuoria ja terveitä. Kun ikää karttuu ja vaivoja niin vakuutusmaksut muuttuvat rajustikin.

Nämä yksityiset vakuutukset tulevat Suomessakin käytännössä pakollisiksi, jos erikoislääkäreiden pääosa ja kerma siirtyy yksityiselle puolelle kultaa vuolemaan. Silloin ei kansalaisen julkinen terveysvakuutus enää kata kuluja tarpeeksi. Näin on käynyt muuallakin.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Luulenpa ettei ambulanssimiehistö kyselisi yhtään mitään. Vaativan erikoissairaanhoidon päivystys on niin kallista, että se pysynee julkisen puolen "yksinoikeutena". Ne kaksitoista täyden päivystyksen sairaalaa...

Jos kyseessä jokin vähemmän kiireellinen asia, kuten vaikkapa tekonivelleikkaus, tai jotain vähemmän vaativaa, niin sitten kannattaa valita. Kuten myös sen lentsusaikun hakemisen yhteydessä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tällaista sitten kirjoittelet ottamatta edes selvää asiasisällöstä. Edelleenkin SOTE:n uudistuksessa erikoissairaanhoito hoidetaaan sairaaloissa ja yliopistollisissa sairaaloissa entiseen malliin. Muutoksia on luvassaa lähinnä perusterveydenhuoltoon terveyskeskustasolle kilpailun avautuessa myös muille.

Eilen soitin muuten omaan terveyskeskukseen varatakseni aikaa lääkärille. Eihän siellä kukaan edes vastannut puhelimeen, mutta viestin jälkeen joku soitteli takaisin muutaman tunnin kuluttua. Aika lääkärille järjestyi kolmen viikon kuluttua. Yksityiselle olisin päässyt varmaan samana päivänä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Luuletko, että yksityisfirmat perustavat vastaanottoja syrjäseuduillekin?
Minä pääsen sairaanhoitajan kautta lääkärille heti jos on kiireellistä asiaa.
Kilpailu ja kilpailuttaminen on hiton kallista.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Yhtiöitetty julkinen hoitaa edelleen vaikeat hommat!

Käyttäjän amgs kuva

Kilpailun avautumisella ja "valinnanpaudella" ne, joilla on paksu lompakko saavat tulevasuudessa todella valinnanvapautensa. Muut tulevat tyytymään almuihin. Yksityisille firmoille tärkeintä on voittojen maksimointi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Saako syrjäseutujen ja muuttotappiokuntien asukkaat edes sitä? Nytkin taksimatkan omavastuu on korkea. Kilpailuttamisen edellyttämä byrokratiahimmelli kaikkine uusine päälliköineen ja johtajineen maksaa melkoisesti. Kukaan ei valvo ulkoistettuja yksityisfirmoja.

Toimituksen poiminnat