MargaretaBlafield

Turhaa energiankulutusta

  • Mielummin katselen talon toiselta puolelta näkymiä
    Mielummin katselen talon toiselta puolelta näkymiä
  • Sinivuokot sinnikkäästi selviävät lumestakin
    Sinivuokot sinnikkäästi selviävät lumestakin
  • Täällä valkovuokot parhaillaan puhkeavat häihin
    Täällä valkovuokot parhaillaan puhkeavat häihin

Kaksi miestä hätistelee parhaillaan lehtipuhaltimilla muutama kuivunut koivunlehti ikkunani edustalla olevalta rinteeltä;  multa ja hiekka pölisee pelastustielle. Pakokaasu tunkeutuu sisään, vaikka uudet ikkunat on visusti suljettu. Kohta saavat vielä lakaisukonetta käyttää.
Talon astmaatikoiden ei parane mennä porraskäytävään.
Kolminkertaiset ikkunat uusittiin energiasäästöön vedoten. Mutta tällaiseen pölhöilyyn riittää energiaa .
Päätä särkee ja melu häiritsee!

Talon parvekkeiden puolella hätistellään puhaltimella joidenkin talven aikana pudottamat tupakantumpit kaupungin luonnonpuiston puolelle sinivuokkojen sekaan.

Syksyisin tullaan useampaan otteseen hätistelemään märkiäkin lehtiä. Se on ilmeisesti jo ollut kolmellekin miehellä liiallinen urakka . Piti koivukujanteesta kaataa puolet pois.  Hävitettiin ikkunani edustalta kirjosiepon pesäpuukin. Olin laittanut komeaan koivuun linnunpöntön itselleni iloksi.

Kirjosieppo pitää myös tehokkaasti hyttyset loitolla pihapiiristä.

Koivujen lehvistö on myös toiminut suojana paahdetta vastaan kesähelteillä.

Nyt kun nostan katseeni läppäristä ja katson ikkunasta näkyy vain ruma parkkipaikka . 

Pari tuntia kestänyt melusaaste sentään hiljeni jo mutta pakokaasun haju tuskin vielä kannata tuulettaa huoneistani.

Luulin vaan; tuli vielä huoltofirman iso kuorma-auto pihaan tyhjäkäyntiä pörisemään. Yksi mies pesee parkkipaikan asvalttia vesiletkulla suikuttaen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Margareta hyvä.

Haravointi kuluttaa 400kcal tunnissa ja ison pihan haravointi taas vie aikaa useita tunteja tai jopa päiviä riippuen tontin koosta. Veikkaan, että kovinkaan moni asukas ei ole halukas talkoilemaan näitä fyysisesti raskaita puhdistustöitä, joita koneet keventävät.

Lehtipuhallin on eittämättä äänekäs laite, mutta verraton pihan puhdistaja. Ilman lehtipuhaltimia teidänkin kiinteistönne huoltokustannukset kallistuisivat huimasti, koska lehtien poistoon käytettävä henkilötyö- ja tuntimäärät moninkertaistuisivat.

Halvempi vaihtoehto on se, että sinä Margareta tartut haravanvarteen itse. Kun olet muutaman vuoden haravoinut ihmisten pihoja, niin työkykysi alkaa olla sillä tolalla, että olet valmis ennenaikaiselle sairauseläkkeelle.

Älä siis valita. Koneet säästävät aikaa ja kustannuksia sekä yhteiskunnan kuluja pitkällä aikajänteellä.

Teidän kiinteistössä valittiin toinen tie. Hakkautettiin roskaavat puut pois. Ensi syksynä pihalla ei tarvitse pörrätä puhaltimien kanssa lainkaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mutta kun ei ollut mitään puhdistettavaa siitä kulahtaneesta rinteestä.
Nyt yli neljän tunnin perästä ikkunani alla pörisee vielä tankkiauto, josta letkulla pestään ne mullat ja hiekat joita puhaltimilla ajettiin pelastustielle.
Ennen pidettiinkin siivoustalkoot keväisin.
Entisen huoltofirman mies haravoi ja lakaisi syksyisin pudonneet koivunlehdet yksin huomattavasti nopeammin kun nykyisin kolme miestä puhaltimella. Ja onhan se ihan hölmöä märkiä lehtiä yrittää puhaltaa.
Ei suinkaan kaikki roskaavat puut kaadettu vaan suunnilleen joka toinen, "jotta liian suuriksi kasvaneet puut saisivat lisää elintilaa". Huonokuntoisimmat koivut jätettiin sentään. Pitähän huoltofirmalle töitä riittää. Mutta syksyllä on hieman vähemmän märkiä lehtiä jotta aikataulussa pysyttäisiin.
Mitä kuluja muka säästetään? Ei edes rahaa. Minä otan huomioon mitä todellisia arvoja menetetään.
PS. katso mitä kuvani alla lukee.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Lehdet lähtevät ajoteiltä itsestään ja muualta niitä taas ei ole mitään syytä poistaa koska ne kuuluvat oleellisena osana luonnon kiertokulkuun. Ne eivät siis ole "roskia" vaan maanparannusainetta ja matojen ruokaa, jonka poistaminen kierrosta köyhdyttää maaperää ja tuhoaa hyvin toimivan ikiliikkujan.

Jostain portailta ne tietenkin voi pudottaa maahan, mutta siihen ei kovin paljon konevoimaa tarvitse, ainakaan kovin kauaa. Muutenkaan luontoa vastaan ei kannata liikaa taistella, siinä tulee hiki ja menee rahat. Parempi suosia ns judo-menetelmää, jossa korkeintaan varovasti ohjataan maisemaa haluttuun suuntaan luontoa itseään hyödyntäen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Aivan, nurmikolta, jossa ruohokaan ei kasva ei todellakaan kannata lehtiä "siivota".Tässä tapauksessa oli kyse vain harvoista lehdistä.
Tähän aikaan vuodesta on tosi lohdutonta katsoa laajoja kuolleita "hoidettuja" nurmikoita, joilla on hävitetty luontainen kasvillisuus ja joita kukaan ei edes käytä. Paljon enemmän haittaa on näistä kasvillisuutta nitistävistä nurmikoista kuin mistään vieraslajeista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jos tosiaankin haluaa jostain syystä ylläpitää leikattua nurmikkoa, sitä ei kannata myöhään syksyllä ajella millin terällä juuri ennen pakkasten tuloa ja vielä varmuudeksi pakkasten jälkeenkin kuten meidän huoltoyhtiö takee.
Vapaavuoron puolella olevassa bloggauksessa näkyy "hoidettu" ja hoitamaton tonttirajan kummallakin puolella.
http://margaretablafield.vapaavuoro.uusisuomi.fi/k....
Jos kauneus on katsojan silmissä, niin miten asuntoyhtiöiden asukkaiden enemistöllä on niin huonot silmät ettei ollenkaan näe?

Toimituksen poiminnat