MargaretaBlafield

Olen hyvin vihainen

Minulla on aihetta olla vihainen monestakin syystä.  Tännekin olen kirjoittanut useasta vääryydestä jotka ovat minua suuttutaneet.  Kirjoitanut puhettani omiin blogeihini tai toisten alustusten kommenteissa.

Minusta se on oikein .

Ajankohtainen vihapuhekeskustelu ja pyrkimys määritellä tällaista käsitettä on hyvin sekavaa ja hämmentävää

En ymmärrä mitä varten pitäisi törkyviestäjä ym. liittää vihan käsitettä ihan kun tällainen inhimillinen tai pikemminkin esi-inhimillinen tunne sinänsä olisi pahaa ja ehdottoman kielteinen ilmiö.


"Olen vihainen kun... (teit tai jätit tekemättä)" on ilmaisu jota joskus käytän silloin kun olen suuttunut jonkun aiheuttamasta vahingosta. Eikö se ole vihapuhetta?

http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243890-vihapuhe-on-totta-ma...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (54 kommenttia)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Tosiaan näin on.

Vihapuheen kylväjät vetoavat sananvapauteen ja tämä selitys meneekin läpi niille jotka eivät ajattele asiaa pidemmälle. Tai eivät halua ajatella. Vihapuheen motiivi ei ole niinkään ilmaista näkemyksiään ja mielipiteitään vaan yrittää teilata alatyylisillä moraalittomilla konsteilla vastakkaista mielipidettä oleva. Kaventaa tai kokonaan estää vastakkaisen mielipiteen estäminen.
Onhan sanottu myös että sananvapaus ei poista vastuuta sanomisistaan.

Itse olen joutunut vihapuheen tai asiattoman herjaamisen uhriksi, siis toinen ilkeästi esitti minua kohtaan syytöksiä joissa ei ollut mitään perää. Tai perustelut olivat omiin subjektiivisiin osatotuuksiin ja myös harhaanjohtaviin tulkintoihin perustuvia. Jakaen tämän tiedon hyvin julkisesti vaikutusvaltaisille ihmisille. Yrittäen siis saattaa minut jollain tapaa epäilyksen alaiseksi, jos ei "syylliseksi" pelkkien väitteiden perusteella. Me jotka koimme tätä, harkitsimme asian viemistä ko. henkilön esimiehelle, jos ei jopa syytteen nostamista, kunnianloukkauksesta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tässä ei ole tarkoitus keskustella ns. vihapuheen oikeutuksesta, vaan onko oikeutettua liittää vihan käsitettä ilmiöön jota halutaan kieltää tai ainakin poistaa. Siis mielleyhtymällä yhdistää pahuuteen viha sinänsä, joka voi olla kehitystä edistävä voimavara yhtä hyvin kuin kostotekoihin johtava tunne. Seuraavaksi sitten ehkä halutaan kieltää vihaakin ja vaaditaan kaikkien olevan positiivisia hymiöitä jotka eivät pahoita mieltään mistään.

"Vihapuheen" kieltämistä tärkeämpää olisi selvittää mistä se juontuu. Mitkä olot tuottavat sellaista kateruutta (siitä minusta olennaisesti on kyse) josta solvukset ja kunnianloukkaukset ym. kumpuavat.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tietenkin. Samasta esiinhimillisestä aivojen osasta nousevasta tunteesta on kuitenkin kyse. Viha on kestävämpi tunne kuin viastuminen.
Olen myös sanonut: minä vihaan...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ilmaisunvapaus ja tunteiden ilmaiseminen ovat asioita joita ei sinällään pidä ryhtyä kahlitsemaan. Tätä maata ei olisi koskaan saatu rakennettua tähän kuntoon, jos tavallisilta fyysisesti raskaan työn tekijöiltä olisi kielletty herrojen haukkuminen. Savotan kämpillä 1960-luvulla se kuului asiaan, ja jos jonakin iltana ei kukaan sitä tehnyt se johtui täydellisestä väsymyksestä.

Tämän päivän meno, jossa uhataan ihmisten henkeä ja terveyttä on toki erilaista. Sellainen meno joutaisi pois, mutta asioista pitää ihmisten saada sanoa suoraan myös päättäjille pitivät he siitä tai eivät. Maailmassa ei paljon suukapulavaltioita ole, eikä Suomella tule niiden joukkoa lisätä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jos halutaan jotakin vahingollista ilmiötä poistaa mitä varten sitä pitää leimata viha-sanalla? Yhtä tarpeellinen tunne voi olla tänäkin päivänä kun savottajätkien herravihaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Aivan. Esimerkiksi työpaikkakiusaaminen on kiusaamista eikä vihapuhetta jos siihen ei liity uhkailua.

Savottajätkille herrojen haukkuminen oli käsittääkseni terapiaa. Illalla kun väsyneenä sai päästellä höyryt ulos vaikka herrojen maksamista huonoista taksoista, niin aamulla sitten taas lähdettiin sisuuntuneena metsään. Yleistä "herravihaa" oli käsittääkseni vähemmän, vaan ennemminkin haukuille oli joku konkreettinen peruste.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #16

Herraviha on muuttunut mamuvihaksi.

Herrat pääsee vähemmällä vihapuheella. :)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #17

Pötyä. Ne ovat eri ilmiöitä joilla on erilaiset syyt. Mamuthan ovat pelkkä sijaiskohde.
Mitä se "mamu" muuten tarkoittaa? Käsitän,että se on lyhenne maahanmuuttajasta, mutta tarkoitetaanko sillä kaikkia maahanmuuttajia? Tyhön tulevia ja inkeriläisiäkin?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #20

Olen ymmärtänyt, että maahanmuuton vastustajat ajavat rehellisesti puhdasta valkoista Suomea, kun taas turvapaikanhakijoihin ja pakolaisiin kriittisesti suhtautuvat perustelevat kantojaan taloudella ja uskonnolla kuka milläkin painotuksella.

Esimerkiksi hyökkäys vastaanottokeskukseen on mielestäni vihasta johtuva teko.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #21

Viha saattaa johtaa väkivaltaan, mutta useimmiten ei.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #17

Ainakin politiikan "herrat" tuntuvat saaneen melkoisesti vihapostia pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden maahantulon vuoksi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #16

Nimenomaan oli todellinen peruste vihaan kuten mainitsemansi kehnot palkat jotka yhtiö maksoi ja yhtiön omistajat "herrat" sitten kekkaloivat ja herkuttelivat duunin tehneen selkänahasta revityillä voitoilla.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #26

Juuri niin. Irwinin esittämä Juhlavalssi kuvaa ajan henkeä varsin hyvin. "Herrat on karkeloissaan, Sven Tuuvaa siellä ei näy."

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"En ymmärrä mitä varten pitäisi törkyviestäjä ym. liittää vihan käsitettä ihan kun tällainen inhimillinen tai pikemminkin esi-inhimillinen tunne sinänsä olisi pahaa ja ehdottoman kielteinen ilmiö."

Tarkoitatko että vihapuhe ei ole sama kuin törkyviesti?

Ei olekaan, sen takiahan asiat ilmaistaan eri sanoilla että ne eivät sitten sekoittuisi keskenään.

Vihapuhe on vihapuhetta, mutta ei välttämättä törkyviesti.

Törkyviestikin voi olla sävyltään vihainen, mutta ei välttämättä.

Viha ei tee törkyviestistä törkyviestiä eikä törky vihaviestistä vihaviestiä.

Vihaviestissä pitää olla mukana viha- elementti, oikeastaan vihaan yllyttävä elementti, ollakseen vihaviesti ja törkyviestissä pitää olla törkyä ollakseen törkyviesti.

Vihaviesti voi toki sisältää myös törkyä ja törkyviesti voi sisältää vihaa, mutta sen takia ei ole pakko muuttaa käsitettä toiseksi. Toki, aina voi myös vaihtaa käsitettä jo löytää asiaa paremmin kuvaavan ilmaisun.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Viittasin Markku Huuskon linkkiin jossa oli esimerkkinä törkyviesti
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005360454.html

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Helsingin Sanomat kirjoittaa vihapuhetta ja vaatii kansanmurhaa.

”Valkoisella heteromiehellä ei ole oikeutta olemassaoloon”

https://twitter.com/hsfi/status/915853765336543233

Tämä on kai sellaista hyvää vihapuhetta? Siis kaikkien hyvien ihmisten mielestä, joita tässäkin blogistanissa on paljon (siis Puheenvuorossa).

Juhani Piri

Tämän joku voisi tulkita vihaviestiksi ja uhriutua tai jopa siaisuhriutua. Minun puolesta tuollaisia saa viljellä ja osoittaa mielipiteitään. Mutta auta armias jos tuossa sanan valkoisen heteromiehen tilalla olisi jokin muu, niin häkki heilahtaisi ja kansa kauhistelisi kohisten. Sellaista se nykymailmassa on..

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Samaa mieltä. Minunkin puolesta tuollaisia idioottimaisuuksia saa ja pitääkin saada ihan vapaasti levitellä. Mutta kuten sanottu, jos tilanne olisi päin vastainen niin PolPo olisi jo haastamassa hesaria ja tota tyyppiä oikeuteen!

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #8

Tai mietippä jos tuossa käytettäisiinkin sanoja tumma, muslimi ja homo. Kansa varmaan pyörtyisi kannoillaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Se on mielestäni selvää rasismia ja sukupuolen ja seksuaalisen suuntauksen huonoksi leimaava lausahdus. Joka antaa ymmärtää, että valkoiset naiset ja ei-heterot olisivat jotenkin parempia ihmisä kuin valko-ihoiset heteromiehet.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tietenkin merkitykseen vaikuttaa myös missä yhteydessä lainaus on lausuttu ja mille kuulijoille.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Älä tommosia levittele, ei sentään HS mitään kansanmurhaa vaadi.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Joo, no ei hesari. Mutta tuo hesarin ihailema taiteilija kyllä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Margareta: "Minulla on aihetta olla vihainen monestakin syystä.  Tännekin olen kirjoittanut useasta vääryydestä jotka ovat minua suuttutaneet."

Sama täällä. Minua on jo vuosia kiukuttanut se, kun minun pakkoruotsivastustustani jotkut pitävät vihana Ruotsia ja ruotsalaisia kohtaan. Eivät voisi enää pahempaa ja täysin vääristeltyä "vihapuhetta" minua kohtaan esittää. Minähän olen aina kehunut ruotsalaisia ja heidän taitoaan monella saralla.

Ainoa motiivini pakkoruotsista on aina ollut vain tuoda esille suomalaisten liian kaventunut vieraiden kielten kielitaito. Kahden pienen marginaalikielen pakkosyöttö koko kansalle on täydellistä tyhmyyttä!

Sekin on vasta melkoisen nuori ilmiö, eli vasta 70-luvullahan keksittiin, että kaikkien on osattava yhtälailla kahta pikkuista ja vähäpuhuttua kieltä. Oliko ennen 70-lukua paljonkin vihaa ilmassa? Kysyn vaan ihan nätisti?

Nyt on sitten jämähdetty siihen, että saksa ja ranska, venäjästä puhumattakaan on meillä lähes menneiden talvien taitoa. SE ei ole koko Suomen etu, mutta kenen se sitten on? Kuka vastaisi siihen ilman vihaa, ihan asiallisesti ja mieluusti järkiperustein! En tyydy historiaan vetoamiseen, kun sitä ei ennen ole ollut tässä mittakaavassa koskaan Suomen itsenäisyyden aikana!

Sama koskee maahanmuuttoa, josta saa liian helposti vihapuhetta päälleen kaikki, jotka esittävät vähänkin kritiikkiä kaikkien vapaata maahantuloa kohtaan. Työperäinen maahanmuuttohan on taas yksinomaan hieno juttu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Nykyisin on tyypillistä klimpata yhteen tunteisiin sidotuilla mielleyhtymillä klustereitä joita sitten käytetään variksenpelättiminä hyökäten omien harhakuviensa kimppuun. Erittelevä ajattelu ja keskustelu on ilmeisesti katoava inhimilline vara.
Olen melko paljon kirjoittanut pakkoruotsia vastaan samoista syistä kuin sinäkin ja myös pedagogisin perustein. Opetustulokset ovat olleet järkyttävän surkeat kun kahdeksan vuotta pakko-opiskelleet akateemiset henkilötkään juuri mitään ruottia osaa tai suostu puhumaan.
Oppiminen on tehokasta jos oppija on omaehtoisesti kiinnostunut. Nykyisin ei luulisi olevan vaikeata järjestää vaikka minkä vieraan kielen opetusta ryhmän koosta riippumatta. Esim. Kiinan kieli olisi hyvä valtti työmarkkinoilla.

Pakkoruotsia oli oppikouluissa jo ennen 70-lukua. Itse olen opiskellut sekä pakkosuomea että pakkoruotsia.
(jouduin kirjoittamaan vastaukseni uudelleen kun harmillisesti tuli töpselin kuva kun lähetin kommenttini)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olen aivan samaa mieltä kanssasi ja toivoisin mahdollisimman monen pakkoruotsin puoltajan jo vihdoinkin tajuavan sen mielettömyyden pienessä maassamme.

Pienemmänkin järjen avulla pitäisi tajuta, että yksi vieras kieli vie aina jonkun toisen kielen paikan. Ei kaikkien tarvitsi lopettaa toisen kotimaisen opiskelua, vaan "hajautus" on se voimasana jota aina yritän huonolla menestyksellä toistella.

Oppikoulun pakkoruotsin lisäksi ei taas ollut yliopistojen "pakkoruotsia" kuten nyt, puhumattakaan muista opinahjoista. Ei kukaan silloin puhunut ruotsinkielen vihasta, vaan siihenkin suhtauduttiin viileän asiallisesti. Elettiin toista aikakautta, jolloin halusimme osoittaa olevamme länsimaalaisia, mutta nyt se ei enää EU:n aikana ole tarpeellista.

Jotkut vain eivät pysty elämään "ajan hengessä", kuten edistysmielisemmät ihmiset. Sääli sekin. Suomalaiset ovat vähän liian lammasmaista kanssa, mutta mitäs teet... Odotat fiksumpaa nuorisoa remmiin ja päättämään asioista kaikkien hyödyksi!! Ennen kaikkea talouselämän vauhdittamiseksi, jotta voimme kaikki hyvät etumme säilyttää vastakin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Unohdin mainita, että töpselin kuva tulee minullekin nykyään yllättävän usein. Harmittaa niin pirusti, jos on pitkän jutun kirjoittanut, eikä ole sitä muistanut kopsata. Onko se ylläpidon mielenilmausta, vai muuten vain epäonnea? :)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #24

Minulla sitä on jatkunut jo ainakin viikon. Paljon siellä on parhailla korjaajilla tekemistä eikä valmista tunnu tulevan :)

Minä olen odottanut hetken ja päivittänyt sivun, jolloin selain on kysynyt että lähetetäänkö lomake uudelleen. Kyllä napautuksella teksti on sitten tullut näkyviin. En tiedä että toimiiko tämä kaikissa selaimissa samalla tavalla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #27

Ei toimi mulla, aiakaan läppärillä. Puhelimella saattaisi toimia, mutta en ole US ladannut siihen koska olen aivan surkea kirjoittamaan sillä. Ja nyt se on hukassa, pakkohan sen on jossain täällä kotona olla. Apua, soita minulle niin ehkä kuulen. Olis pitänyt ladata sellainen sovellus,että täältä koneelta voi soittaa puhelimeen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #27

Ei toimi mulla, aiakaan läppärillä. Puhelimella saattaisi toimia, mutta en ole US ladannut siihen koska olen aivan surkea kirjoittamaan sillä. Ja nyt se on hukassa, pakkohan sen on jossain täällä kotona olla. Apua, soita minulle niin ehkä kuulen. Olis pitänyt ladata sellainen sovellus,että täältä koneelta voi soittaa puhelimeen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #31

Ilmeisesti siirry taaksepäin nuoli saattaisi toimia; nyt kun klikkasin sitä niin tuli sama teksti uudelleen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #24

En ollenkaan tiedä mistä johtuu mutta olen käsittänyt,että töpselin kuvaa merkitsee,että vika on toimituksen päässä. Mulla on niin paljon muitakin häirioitä jotka saattavat johtua operaattorista tai vanhasta läppäristä tai ehkä hakkereista tai viruksista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #24

Sen oman tekstinsä saa takaisin kun töpselinkuvan tullessa painaa selaimen takaisin- näppäintä, ainakin useimmiten. Sitten voi yrittää uudestaan, jos tärppää.

Joskus teksti menee silti perille vaikka ruutuun tuleekin vain töpseli.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #24

Töpselijuttuun toimii sellainen juttu, kun se tulee, niin painaa selaimen vasemmasta yläkulmasta olevaa nuolta vasemmalle päin, eli "siirry taaksepäin". Sieltä sit koittaa lähettää uudestaan. Kannattaa ennen kun lähettää uudestaan kopsata sitten se teksti varalta, ettei sössi asioita :D

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #33

Joo, toi toimii ainakin mulla näköjään. Kiitos neuvojille!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #24

Arton neuvo siirtyä taaksepäin näköjään toimii mulla, lähettämäni kommentti oli siinä ja on nyt toistona.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #24

Kaija, nyt huomasin, että olen yhtä idiootti kuin sinäkin!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #37

Heh...minkäs tälle mahtaa, kun on yks pää kesät talvet ja sekin jo alkaa minulla olla muutenkin aika kulahtanutta tavaraa.

Minulle muuten toimii välillä tuo takaisin paluu, tai sitten ei... välillä taas kommenttini onkin jo siirtynyt oikealle paikalleen, mutta ei aina. Ärsyttää kuitenkin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #38

Minulla paluunappulan käyttö hävittää kirjoitetun tekstin. Selaimena olen jo jonkin aikaa käyttänyt Edgeä. Sen logiikka sopii jotenkin yksinkertaiselle sielulleni :D En käy tässä moittimaan aikaisemmin käyttämääni selainta ettei tule "vihapuhetta".

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #39

Äsken sorruin vihapuheeseen kun kansanomaisesti diagnostisoin tamperelaisia kaavoitusarkkitehtejä.
En ole kuullutkaan mistään Edgestä. Eri lailla toimivia selaimiskin on vaikka millä mitalla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

On se ihan kohtuuton vaatimus, että jonkun pienen väestön palvelujen turvaamiseksi kaikkien pitää opiskella ruotsia.
Väittelin tästä Hbl:ssäkin.

Venäjänkielisiä kohta rupeaa olemaan yhtä paljon kuin ruotsinkielisiäkin. Kai syynä on, että Svenska folkpartietillä on enemmän valtaa kuin edustus edellyttäisi.

Minäkin jouduin suorittamaan ruotsin kielikoen kun hain jotain valtion virkaa.

Mistään ajan hengestä en tykkää. Tuntuu, että jossain suhteissa olen hyvin konservatiivinen, haluaisin säilyttää vanhan ja kauniin. Talous ei todellakaan mitään lisävauhtia tartte, päinvastoin myllytys vois vähän hidastaa ja jättää raha, nykyisin jo turhaksi muuttuneena, välistä pois.
Kuvittele, tamperelaiset kaavoitussunnittelijaidiootit meinaavat tärvellä Saara Hildenin museon jollain rumalla laajennusosalle ja räjäyttä pois koko kallion joka on olennainen maisemaelementti johon rakennus on hienosti istutettu. Pelastuslaitoskin on kuulemma tyytyväinen kun tulee sinne toinen huvipuistoon johtava tie. Sehän on modernin arkkitehtuurin helmi, niitä ei monta ole Tampereella. Ja tamperelaisen arkkitehtitoimiston työtä.
Voisit muuten tulla kattoon Longon näyttelyä ja ottaa vähän valokuvia upeasta arkitehtoonisesta kokonaisuudesta. Museon omilla sivuilla rakennuksen hienous ei tule esille.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #41

Olen käynyt muutaman kerran Saara Hildenin museossa ja se on todella hieno kokonaisuus. Tein tännekin Vapaavuoroon siitä joskus blogin. En muista enää taiteilijan nimeä, mutta hän teki jättikokoisia ihmispatsaita äärettömän hienolla tarkuudella....jopa verisuonetkin kuulsivat hienosti vanhojen ihmisten ihon läpi. (Rolf Mueg?). Olin aivan hurmoksissa kun sain niitä kuvata.

Longon näyttely olisi todella myös kiinnostava nähdä. Tampere onkin tullut viime vuosina kovasti esille positiivisessä mielessä, kun siellä on ollut niin monia hyviä näyttelyitä. - Muumi- museotakaan unohtamatta. Meillä lapsenlapset kävivät siellä juuri vajaa kuukausi sitten japanilaisessa Animee-tapahtumassa ja tykkäsivät kovasti - myös Tampereen muista nähtävyyksistä ja ilmapiiristä.
Heh... Nyt tulikin juttua kaikesta muusta kuin vihapuheesta ja kiukusta, mutta voit poistaa, jos meni liikaa ohi aiheen:).

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #44

Itse kirjoitan kovin rönsyilevästi kun kaikenlaista tulee kirjoittaessa mieleen. Ja tässähän sinäkin ylistät kohdetta jonka turmelemissunnitelmista olen hyvin vihainen ja sen saivat kuullakin esittelytilaisuudessa. Minua sivupolutkaan ei haittaa. Päinvastoin on kiinnostavaa kun keskustelu vie aiheisiin joita ei ollenkaan ole osannut ennakoida
Hienoja näyttelyitä täällä on ja nähtävyyksikin, mutta kasvuvauhti on aivan liiallinen ja sen mukaan hävityksen vimma. Tuntuu, että nyt purku ja tilalle fusku on vielä hurjamapaa kuin 80-luvulla. Kauhulla silloin katselin ja odotin, että milloinhan homma romahtaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Paljon on sellaisiakin asioita joista vaitiolovelvollisena tai muista syistä en voi kirjoittaa omalla nimelläni.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

On todellakin syytä pyrkiä erottamaan vihapuhe ja vihainen puhe.
Vihaista puhetta ei ole tarpeen yrittää perusteetta suitsia.

Mutta, on muistettava, että sananvapauteen liittyy myös vastuu, vähän miettiä mitä hölisee.
Juridinen vastuu on sitten eri asia. Se täytyy ehdottomasti olla silloin kun henkilön oma "sanavastuu" pettää pahasti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Eikös hyvä nyrkkisääntö olisi se että odottelisi vähän vihan laantumista, ennenkuin avaa suunsa ja alkaa artkuloimaan.

Jos oikein pistää vihaksi, eikä millään malttaisi malttaa mieltään, kannattaisi vaikka laskea kymmeneen, tai sataan, silloin voi jo pahimmat höyryt vähän haihtua.

Näiden vakiintuneiden vihapuhujien kohdalla on toisin, heillä on toiset säännöt. Sääntönä näyttäisi olevan se että ensin pitää kiihdyttää itsensä vihaan, eli pitää jotenkin radikalisoitua, ennen sanaisen arkun avaamista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minähän en hyväksy tätä "vihapuhe"- termiä ja olen sen perustellut. Ei sanoja voi valita miten vaan. Kieli rakentaa ajatuksen logiikkaan. Sanoilla voidaan myös hämärtää ajatusta Ja looginen järjellistä päättely mahdollistava ajattelu muuttuu tunnesidonnaisiksi eri asioita yhdisteleviksi möykkyiksi. Josta Kaija täällä esitti hyvän esimerkin jota minäkin olen saanut kokea. Jos vastustaa turhaa ja monelle turhuttavaa pakollista kielenopetusta se käsitetään heti vihamielisyytenä ruotsinkielisiä kohtaan. Tällaisesta nähdään jatkuvasti esimerkkejä täälläkin; leimoja lyödään asenteellisen ennakkoluuluisesti ja rakennellaan variksenpelättimiä joita vastaan sitten hyökätään.
Eilen sain kokea miten toisessa keskustelussa kritiikkini yritettiin mitätöida pilkaamalla mielensäpahoittajaksi ja ystäväni Antti Litja karvahattu päässä laitettiin kommenttiin.
Ihmisellä on sentään oikeus pahoittaa mielensä kun hänelle aiheutetaan vahinkoa. On sallittua olla vihainen ja vihatakin järjestelmää joka tuhoaa sen mitä rakastaa ja pitää kauniina ja hyvänä.
Kun puhu yleisestä ongelmasta jotkut esittävät henkilökohtaisia ratkaisuja. Eivät mitenkään pysty ymmärtämään, kaikki ihmiset eivät sentään ajattele vain omaa mukavuuttaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jos vastustaa turhaa ja monelle turhuttavaa pakollista kielenopetusta se käsitetään heti vihamielisyytenä ruotsinkielisiä kohtaan. Tällaisesta nähdään jatkuvasti esimerkkejä täälläkin; leimoja lyödään asenteellisen ennakkoluuluisesti ja rakennellaan variksenpelättimiä joita vastaan sitten hyökätään."

Minäkin vastustan käytännössä pakollista ruotsinkielen opetusta, jota minäkin olen saanut ihan tarpeeksi kärsiä. Vaikka ruotsinkieli on mielestäni naurettavan helppoam verrattuna vaikkapa saksaan tai englantiin, johtuen kielen yksinkertaisemmasta rakenteesta, koen että sen kielen opiskelu meni minulta suurimmaksi osaksi hukkaan. Koska minulla on huono kielipää, minun olisi kannattanut keskittyä pelkästään englannin opiskeluun, olisi se tarpeellinen kieli tullut sitten paremmin haltuun. Niille joilla on parempi kielipää on tietenkin hyödyllistä opiskella niin montaa kieltä kuin vain suinkin huvittaa.

Vaikka olen tätä mieltä, ruotsin kielen opetuksen arvostelu on kuitenkin jotenkin ollut niin typerää ja ruotisin kieltä ja ruotisnkielisiä halventavaa, että karvat nousee pystyyn sitä kuunnellessa, eikä voi muuta kun panna vastaan, kun ruotsinkielisiämme laitetaan sillä tavalla maanrakoon.

"Ihmisellä on sentään oikeus pahoittaa mielensä kun hänelle aiheutetaan vahinkoa. On sallittua olla vihainen ja vihatakin järjestelmää joka tuhoaa sen mitä rakastaa ja pitää kauniina ja hyvänä."

Hyvä on, mutta sallitko senkin jos minä pahoitan mieleni ja vaikkapa vähän suutunkin, kun vähemmistöjä HA:n tapaan pannan oikein halvalla, vaikka itse kuulunkin enemmistöön.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #49

Arto: "Vaikka olen tätä mieltä, ruotsin kielen opetuksen arvostelu on kuitenkin jotenkin ollut niin typerää ja ruotisin kieltä ja ruotisnkielisiä halventavaa, että karvat nousee pystyyn sitä kuunnellessa, eikä voi muuta kun panna vastaan, kun ruotsinkielisiämme laitetaan sillä tavalla maanrakoon."

Nyt en ymmärrä kommenttiasi ollenkaan, tai sitten luet joitain muita nimettömiä palstoja, joista minä en tiedä yhtään mitään. Täällä Usarissa taas minun mielestäni käyttäydytään ihan ok. mitä nyt joskus jotkut pakkoruotsia puolustavat aktiivit, haukkuvat tyhmiä suomenkielisiä, jotka eivät pysty edes ruotsia oppimaan.

Näinhän sitä näyttää jokainen oman puolensa valitsevan, vaikka periaatteessa onkin samaa mieltä, ettei koko kansaa pidä väkisin pakkoruotsittaa. Järkipuhe auttaisi myös enemmän niitä, jotka tajuavat ottaa avukseen myös mallia muiden maiden kieliopetuksesta - ja tuloksista!

Ruotsin käyttämä malli, että englanti on ainoa pakollinen vieras kieli kaikille, auttaisi myös "tyhmiä" suomalaisia, jotka näin edes oppisivat edes yhden tärkeän maailmankielen. Saman tajusivat myöskin ahvenanmaalaiset, jotka poistivat pakkosuomen kouluistaan.

Ei tarvitse mennä kuin Viroon, niin siellä jo joka myyjä puhuu ihan riittävän hyvää englantia ja myöskin monet auttavaa saksaa, joka meillä on täysin mahdoton ajatus vain peruskoulua käyneelle. Aika ei yksinkertaisesti riitä kolmeen vieraaseen kieleen. - Paitsi ruotsinkielisille, joilla on suomi monella hallussaan jo lapsuudesta lähtien.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #49

Minun puolesta voit suuttua halventajille. Niin minäkin teen jos satun kuulemaan sellaista. Tuskin pitäisin suuni kiinni.

Se on totta, kuten Kaijakin on huomannut,että pakkoruotsikeskustelu usein menee täysin alarvoiseksi.
Minullakin on hiton huono kielipää. Enoni aloitti yli kahdeksankymppisenä venäjän opiskelun Usalaisessa yliopistossa. Kymmenentänä kielenään. Hän oli muiden nuorten opiskelijoiden joukossa kurssinsa priimus. Hänen veljensä tytär, serkkuni jolla on katalonian vuoristossa asuvia lapsenlapsia osaa katalaaninkielen lisäksi seitsemän muuta kieltä. Valitettavasti tällaista perimää ei ole minulle osunut.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Vihapuheesta ilmestyy muuten piakkoin kiinnostava kirja, Johanna Vehkoon ja Emmi Niemisen Vihan ja inhon internet, joka pyrkii selvittämään vihapuhetta ilmiönä sekä avaamaan sen syitä ja seurauksia. Kirjan mukaan vihaajat voi jakaa karkeasti kahteen ryhmään: toiset ovat nettitrollaajia, joille vihapuhe on hauskanpitoa. Toiset ovat vanhempia henkilöitä, yleensä miehiä, jotka ovat usein rasisteja tai naisvihaajia.

Valeuutiset vaikuttavat vihapuheen leviämiseen. Vehkoon mukan Suomessa valeuutiset ovat usein rasistisia ja ne sekä synnyttävät että lietsovat vihapuhetta. Kun ihmiset uskovat lukemiinsa keksittyihin juttuihin esimerkiksi turvapaikanhakijoista tai pakolaisista, he alkavat lähettää vihaviestejä näitä auttaville. On siis aika lakata pohtimasta, onko vihapuheilmiötä ylipäätään olemassa ja ymmärtää, että vihainen nettipuhe ei ole irrallinen todellisuus vaan osa yhteiskuntaa. Jos meillä on yhteiskunnan osa, jossa ihmiset eivät ole tasa-arvoisia ja jossa ei voi avata suutaan, se ei ole mikään pieni asia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minun vihapuheeni ei sovi kumpaankaan ryhmään; en ole trollaaja enkä rasisti. Joitakin naisia olen kyllä vihannut.

Toimituksen poiminnat