MargaretaBlafield

Onko psykiatria harha

  • skitsofrenia Robert Longon kuvaamana.
    skitsofrenia Robert Longon kuvaamana.
  • jakomieliriehuja
    jakomieliriehuja

Olen monasti täälläkin arvostellut psykiatria, joten haluan jakaa tämän linkin tännekin.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2014090718638829_ul.shtml

Olen väittänyt, että psykiatria on uskomustiedettä.

Olen ihmetellyt miten niitä psykoosilääkkeiden kliinisiä testejä oikein suoritetaan. Suostuvatko potilaat koekaniineiksi? Onko arvioijilla koulutusta tutkimusapulaisiksi?

Miten tänä päivänä vielä voi olla käytössä sellainen diagnoosi kuin "skitsofrenia" joka suomennettuna tarkoittaa jotain jakomieliriehujaa

Professori Peter C. Gøtzsche kehoittaa  lukemaan selostukset lääkkeiden sivuvaikutuksista.

Paitsi lääkeselostuksissa mainitut sivuvaikutukset, saattaa olla sellaisiakin joista ei ole mainintaa; potilaan valitukset kuitataan helposti pelkäksi kuvitteluksi tai hoitovastaisuudeksi. Joillekin lääkkeet saattavat aihettaa pahojakin fyysisiä oireita, kipuja ja sekavuutta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Juhani Piri

En ole psykiatrian asiantuntia, mutta joo psykiatria toimii varmaan osalle ihmisistä joilla on jotain älykkyyttä ja ovat ohjattavissa ja jotka ottaa vastaan sitä soopaa mitä niiden psykiatrien suusta pihalle suoltaa.

Itse en ole joutunut psykiatrillisiin tutkimuksiin, mutta eräs ystäväni on. Olen myös ollut mukana kuuntelemassa kuinka typeriä kysymyksiä he esittävät.

Olis pari kertaa tehny mieli sanoa, että oletko sä aivan täysissä järjissäs? Siis siltä psykiatrilta.

Millaista mielenmuokkausta he sitten tekevätkään, en tiedä, mutta varmasti osa ihmisistä on vastaanottavaisempia kun toiset.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

On sentään olemassa fiksujakin psykiatreja, mutta hekin joutuvat toimimaan vallitsevilla ehdoilla. Olen kuitenkin huomannut jonkilaista trendiä: huippuarvosanoja saaneet ja ulkoaoppimalla lääkiksen sisäänpääsykoissa pärjänneet "kiltit tytöt" erikoistuvat psykiatreiksi kun eivät ehkä kovin hyvin pärjäisi vaativimmilla lääketieteen lohkoilla.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tieteenfilosofi Karl Popper muistaakseni ei löytänyt Freudin psykoanalyysille falsifiotuvuutta, jota kriteeriä hän käytti epätieteen ja tieteen erottelumenetelmänä.
Blogisti ei ole ihan yksin epäillessään psykiatriaa uskomustieteeksi. Toisaalta minulle on syntynyt kuva, että hoitojen tulokset olisivat kehittyneet, joka taas puhuu psykiatrian puolesta. Vai perustuuko mielikuvani väärän mittarin käyttämiseen?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ehkä Freud läpäisi Popperin falsifiontitestauksen (jota en muista) koska Freudin ns teoriat oidipuskomplekseineen ja unien tulkintoineen olivat pikemminkin kirjallisuutta kuin tiedettä. Hän käänsi asiat päälaelleen kun joutui tekemisiin insestitapausten kanssa. Totuus oli hänelle liian järkyttäävää joten hän sepitti teorian jonka avulla ilmiötä on voitu jo vuosisadan ajan pimittää.
Minä en ole juuri huomannut hoitotulosten kehittyneen, edelleen suurin osa ns. mielenterveyskuntoutujista eivät koskaan kuntoudu.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Popper ei löytänyt Freudilta falsfikaatiokriteeriä. Freud ei läpäissyt vaan hylky tuli.
Mitä kuntotumiseen tulee, saatat olla oikeassakin. Olisikohan kukaan mitannut asiaa tarkasti?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #7

Vastasin tähän jo samalla kun sinä edelliseen kommentiini jossa oli virhe.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Korjaus edelliseen kommenttiini;
Siis päinvastoin: Freudin teoria ei ollut falsifioitavissa. Se oli kriteeri jota Popper edellyttii tieteelliselta teorialta.
Eli Popper oli samaa mieltä kuin minäkin Freudin suhteen. Alitajunnan käsitteen oivaltaminen pidän kuitenkin merkittävänä tieteenkin kannalta.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kyllä minä olen tavannut ihmisiä, joita psykiatrinen hoito sekä lääkkeet ovat selvästi auttaneet. En minä nyt ihan poppamiehiksikään psykiatreja kutsuisi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olen minäkin tavannut sellaisia jotka ovat hoidoista tai esim sairaalan vertaistuesta hyötyneet. Mutta myös paljon enemmän sellaisia jotka ovat kemiallisen lobotomian kangistamia ja tylsistyttämiä. En minäkään kutsu psykiatreja poppamiehiksi, vaikka he uskovatkin lääkkeiden parantavaan vaikutukseen. Uskomustieteeksi sanon sen epätieteellisen taantumuksen takia jota alalla on tapahtunut neurologiasta eroamisen jälkeen.

Hannu Töyri

Varmasti psykologia tieteenä on ns. ok. mutta paljon psykologian nimiin pannaan pelkkää hölynpölyä, kuten on sosiologian kanssa myöskin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Psykiatria on lääketieteen erikoistumisala. Diagnoosia määrittäessä voidaan käyttää psykologin suorittama testiä. Myös terapiassa voidaan käyttää psykologeja. Mielisairaalan tai mieleterveystoimiston henkilömiehitykseen kuuluu myös psykologi.

Toimituksen poiminnat