MargaretaBlafield

Kasvukaupungin tippaleipähallinto

Olin äsken Tampereen kaupungin järjestämässä kaavoitustilaisuudessa, jossa esiteltiin uuden "urbaaninin" lähiön kaavoitussuunnitelmia, ratikkalinjauksia ym. 
Kokeiluluontoisesti oli esitelmään liitetty mobiilikysely jossa kokouksen osallistujat saivat osalllistua kännykköillään galluppiin. Vastaukset ilmestyivät heijaistettuna graafeina melkein saman tien. 

Niin paljon on yhtäkkiä perustettu uusia suunnitteluyksiköitä uusine virkoineen, että tällaisten leikkipelien suunnitteluunkin riittää aika. Tällaisessa tilaisuudessa, jossa kaupungin virkailijat tapaavat kasvokkain asukkaita olisi sentään mielekkäämpi käyttää liikenevä aikaa keskusteluun.

Mutta ehkä kasvu- ja kilpailuideologiaan uskovat eivät halua mitään kritiikkiä kuullakaan.  Päättäjät kun ovat valinneet  myönteisen suhtautumisen tällaiseen trendiin.

Jotenkin tuli absurdi fiilis kun näitä kaikkia satoja miljoonia vaatineet investoinnit ja lukuisat uudet hyväpalkkaiset virat vertaa eiliseen valtuuston hyväksymään säästöpakettiin jossa kaivetaan senttien ennestäänkin tyhjistä taskuista.

Selvisi sekin että kaupungin suunnittelijatkin ovat huomanneet, että nykyisessä tippaleipähallinnossa,  johon entinen byrokratia on vaihtunut, esiintyy tiedonkulun ongelmia.  Joku yksikkö  saattaa suunnitella ja toteuttaa vaikkapa kalliita tierakennelmia jota kohtapuolen toinen yksikkö joutuu repimään. Suunnitelmien synkronointi on ilmeisen haastava; sen on  huomannut varmaan useimmat asukkat jotka joutuvat vuosikaupalla elämään vallitsevan mylleryksen keskellä.


Tällaiset tilaisuudet ovat kuitenkin tärkeitä ja kävin useita antoisia keskusteluita kaupungin virkailijoiden kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kasvun kiihdyttämin perustellaan lisääntyvillä työpaikoilla. Aika nurinkurin on kääntynyt koko systeemi. Kai ne rahatkin jonain päivänä tippuu pilvilinnoistaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Po. "urbaanin". Sillä näköjään tarkoitetaan lasiseinäisiä kerrostaloja ja laajoja nurmikenttiä joiden käyttötarkoitus ei minulle selvinnyt. Merkitysten ja tehtävien sijaan nykyisin puistoilla ja teillä on "roolit". Kulissiksi rakennetaan rantakin täyttämällä järveä. Uimaranta? Ei tietoa

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Junttia.
Tikkurilan Uusi Keskusta on tuota henkeä. Se on rakennettu vanhan englantilaistyylisen puiston kohdalle. Mutta rakentamattomat alueet ovat muokattu täysin. Vanha maapohja on poistettu.
Mikään aikaisempi sukupolvi ei toiminut noin muuta kuin sotilalliisurheilullisessa tarkoituksessa. Siis muokannut maspohjaa niin rajusti. Maasto oli rakennetun ympäristön ja virkistysalueen lähtökohta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Särkänniemestä meinaavat räjäyttää sille alueella ainutlaatuiset maisemallisesti arvokkaat kalliot mm se satamaa vastapäätä oleva kallioseinämä jonka laella turisteilla on tapana napsia maisemakuvia.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Ei voi olla toteamatta, että tässä on ollut karmea hapanleipähallinto Tampereella, joka on hävittänyt kaiken kauniin 60-70-luvuilla:

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/muistatko-nama-ta...

Tikkurilan keskusta on taas ollut niin teollisuusmyrkkyjä täynnä, että lähes koko alueen maapohjat on pitänyt vaihtaa. Lyijytehdas Görnberg pahimpana esimerkkinä aseman lähellä jne..
Tikkurilassa ja sen liepeillä oli tuolloin Väritehdas, Wihurin autokoritehdas, Saippuatehdas, Tikkurilan Silkki ja Grönbergin lyijytehdas. Teollisuus oli suuri työllistäjä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Luulet siis että ikivanha puisto oli myrkkyä täynnä. Siellä kasvoi valtavia puita. Ei puut myrkkymaassa kasva.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

No sen puiston hävittäminen keskustan paikalta on ollut sitä hullujen vuosien boomia. Kaikki vanha matalaksi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

60-70 -lukujen kaupunkirakentaminen on ollut todella hirveää. Tampereen ja Helsingin kohdalla pahimmasta on vältytty. Tampereen keskusta-alueen rakennuskantaa ei ole kokonaan tuhottu, varsinkin tori-alue ja Tampella ovat hienoja kohteita.

Karmaisevimpia kaupunkikuvia on 60-70-lukujen aikana kaupungistuneissa paikoissa. Kouvola kilpailee Suomen rumimman kaupungin tittelistä, mutta sen se häviää niukasti Riihimäelle. Näissä paikoissa on vielä se ikävä piirre, etteivät ne nykyisinä taantuvina kaupunkeina myöskään eheydy.

Olen kerran kauhistuksen kokeneena ja sen jälkeen aina sanonut, ettei mikään ole niin karmeaa kuin Tikkurila räntäsateessa. Mutta kyllähän Tikkurilan kohdalla kasvu on tuonut parannusta. Nykyisellään Tikkurila alkaa näyttää jo varsin siedettävältä. Kohta ehkä jopa viihtyisältä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Nykyinen rakentaminen on kauhua herättävä. Arkkitehtuurin alennustilasta voisin kirjoittaa erikseen bloggauksen.
Milloin muuten on päätetty, että järvien ranntoja saa rakentaa kerrostaloja?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olen joskus kakarana rämpinyt joululomalla Tikkurillan peltojen keskellä etsien perhetuttavien omakotitaloa. Lapsille tarjottiin hyvää kotiviiniä ja koin elämäni ensimmäistä krapulaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tässä nyt suunnitteilla olevalla Hiedanrannan entisellä paperitehtaan aluella saastunut maaperä on tarkoitus "kapseloida" eli peittää kaksimetrisella maakerroksella.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kapselointi ei tule onnistumaan. Se tehdään siksi, että soraharjun pohjaa ei löydetä tai se on liian syvällä kaivaa kustannuksineen. Kuka h...ti sinne muuttaa kalliiseen hintaan ? Tunnen alueen kuin taskunpohjani ja tiedän myrkyt ja myrkkypaikat. Olen nuoruudessani ollut siellä töissä kaikki kesälomat ja pyhät seisokkeineen harjoitteluaikana ml. koko sukumme 4 polvessa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #18

Kyllä viesti on mennyt perille "tyhjille korville". Niin fanaattisia nämä Hiedanrannan silmien ummistajat ovat.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #19

Vaikutti todella epärealistiselta positivistiltä kaupungin elinvoimaisuuden ja kilpailukyvyn palvelualueen esitelmän pitäjä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Puhuminen ja keskusteleminen edustaa viime vuosituhatta. Torikokoukset, joissa rohkeimmat ja kovaäänisimmät saivat äänensä kuuluviin. Suurin osa jäi kotiin eivätkä tulleet kuulluiksi ollenkaan.

Nykyisin mobiilikuuleminen antaa mahdollisuuden jokaisen paikallaolijan tulla ääneen. Itsestäni tuo sinun masentavaksi kokemasi tilaisuus näyttää innovatiiviselta ja hienolta. Tampare on kuunteleva kaupunki! Itse olisin ylpeä tuollaisesta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kukaan yleisöstä ei ollut äänessä kun räpläsivät kännyköitään. Ei ole kuuntelemista jos hejastetaan jotain asteikkograafeja ja sanoja sikinsokin. Kyllä mobiilisti joutuu ihan riittävästi kommunikoimaan muutenkin.
Kyseisessä tilaisuudessa yleisöä ei ollut paljon.Kaikilla ei edes ollut älypuhelinta.

Keskustelu, aito dialogi, on edellenkin tärkeätä. Minä olen paljonkin jutellut lähiön asukkaiden kanssa ja samanhenkisiä luontoa arvostavia ja metsiköiden hävitystä surevia kanssaihmisiä täällä on suuri osa asukkaista.
Kaikki tamperelaiset eivät suinkaan jaa kaupungin päättäjien ideologia.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Ei tule Salo -citynkään kuulemis-/kuuntelemis-/infotilaisuuksiin yleisöryntäyksiä. Joku yleisöstä voi jotain sanoa, kysyä, arvostella ja huomauttaakin, mutta kun virkamiehet antavat vastauksia, niin eipä siinä sitten enää kaupunkilaisen sanomisella suurta merkitystä ole.

Minä koen tällaiset kuntien info- ja kuulemistilaisuudet sellaisiksi, että niissä täyttyy kuulemisen muodollisuus. Kunnat voivat raportoida, että kyllä-kyllä, kyllä kuntalaisia infottu on ja heitä on kuultu. Mutta: eihän se sitä välttämättä tarkoita, että heitä olisi myös kuunneltu ja että uusia ehdotuksia (ehkä parempia kuin virkamiesten tekemät) vastaan/työstettäväksi otetaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #23

Silmälumettahan ne ovat vaikuttamisen kannalta. Mutta saa niistä jonkinmoisen käsityksen mitä on suunniteltu.
Olin aikaisemmin yhdessä asukastilaisuudessa kun minulle läheistä luonnonkaunista ranta-alutta suunnitelttiin. Metsikkö kerrottin kadettavaksi mutta luvattiin säilyttää rannassa metsäkaistale. Muutama hujoppi korkea havupuu harvakseltaan. Kaatuvat helposti jos myrskyää järven selältä päin. Järvinäköala jota luvattiin säilyttää, siihen nousi kolossi eteen, kapea rako järvelle näkyy sentään sopivasta paikasta.
Viime viikon kahdet asukastilaisuudet pidin kuitenkin itseni kannalta antoisina. Pienoismallista sain hyvän käsityksen asemaseudun kauhusuunnitelmista.
Kun päivät pitkät istuu yksin tähän someen jumiutuneena on mukaava vähän äänihuuliaankin verrytellä ja jutella asiantuntijoiden kanssa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Nyt oli kyse mobiilimielipidemittauksesta paikalle saapuneelle yleisölle johon vastasi kourallinen tai kaksi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Taitaa äänihuulet vielä surkastua tältä Homo sapiens-lajilta.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ihan taktinen veto nuo "mobiilisti osallistumiset": sillä tavalla blokataan vanhemmet ihmiset "kehittämisestä" ja kaavoituksesta ulos.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Joo. Mikään ei ole niin rasittavaa kun kuunnella samoja vanhoja marisijoita.(joku kommentoi Fb:ssä).
Minäkin yritin osallistua täänän keskustan tilaisuudessa, mutta puhelin ilmoitti jostain yhteysongelmasta. No se tuli selväksi, että pelin osallistujille Tammerkoski on tärkeintä keskustassa kun sai vapaasti vastata ilman vaihtoehtoja. Sainpahan sitten jollekin virkailijalle sanottua, ettei mitään kansia ja lisää siltoja peittämään ihanaa mustaa vedenuoma. Sellaisiakin suunnitelmia jotkut kaistpäät ovat esittäneet!
En minä viitsinyt sitä esitelmää jäädä kuuntelemaan, mutta kävin antoisia keskusteluita kaupungin virkailijoiden kanssa.
Suunnitelmat näin pienoismallina. Kamala muuri meinataan rakentaa kaupungin keskellä; areenakansi ja tornitaloja. Junalla saapuvat joutuvat tunnelin kautta saapumaan kaupunkiin

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Muurin rakentaminen on tätä päivää ala Trump.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

ideana on yhdistäminen eli mahdollisuus kulkea kapeita väyliä pitkin jonnekin.

Toimituksen poiminnat